SKŁADNIKI
- 200 g masła (lub 170 g oleju kokosowego)
- 300 g gorzkiej czekolady (60%-70% kakao) dobrej jakości
- 3 jajka (temp. pokojowa)
- 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru (lub 2/3 szklanki ksylitolu)
- 50 g mąki ryżowej + 50 g mąki kukurydzianej + 35 g mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
OPCJONALNIE
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Przygotować małą foremkę o wymiarach 17 cm x 24 cm. Posmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- Masło pokroić na kawałeczki, włożyć do rondelka i na małym ogniu roztapiać mieszając. Gdy masło będzie w połowie roztopione dodać 2 czekolady (200 g) połamane na kosteczki i mieszając od czasu do czasu wszystko roztopić na małym ogniu, nie podgrzewając za bardzo masy.
- W oddzielnej misce rozmiksować jajka z cukrem oraz wanilią jeśli używamy. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować na gładką masę.
- Dodać mąkę, sól i grubo posiekane orzechy, zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać powierzchnię, posypać drobno posiekaną odłożoną czekoladą.
- Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 30 – 35 minut. Odstawić na ok. 15-20 minut, wyjąć z blaszki na deskę i jeszcze odczekać kolejne 15 – 20 minut przed pokrojeniem.
WSKAZÓWKI
W większej tortownicy o średnicy 23-24 cm brownie będziemy piec krócej, ok. 23-25 minut.