Skip to content Skip to footer
28sierpień

SKŁADNIKI

  • 200 g masła (lub 170 g oleju kokosowego)
  • 300 g gorzkiej czekolady (60%-70% kakao) dobrej jakości
  • 3 jajka (temp. pokojowa)
  • 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru (lub 2/3 szklanki ksylitolu)
  • 50 g mąki ryżowej + 50 g mąki kukurydzianej + 35 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

OPCJONALNIE

  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

PRZYGOTOWANIE

  • Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Przygotować małą foremkę o wymiarach 17 cm x 24 cm. Posmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Masło pokroić na kawałeczki, włożyć do rondelka i na małym ogniu roztapiać mieszając. Gdy masło będzie w połowie roztopione dodać 2 czekolady (200 g) połamane na kosteczki i mieszając od czasu do czasu wszystko roztopić na małym ogniu, nie podgrzewając za bardzo masy.
  • W oddzielnej misce rozmiksować jajka z cukrem oraz wanilią jeśli używamy. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować na gładką masę.
  • Dodać mąkę, sól i grubo posiekane orzechy, zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać powierzchnię, posypać drobno posiekaną odłożoną czekoladą.
  • Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 30 – 35 minut. Odstawić na ok. 15-20 minut, wyjąć z blaszki na deskę i jeszcze odczekać kolejne 15 – 20 minut przed pokrojeniem.

WSKAZÓWKI

W większej tortownicy o średnicy 23-24 cm brownie będziemy piec krócej, ok. 23-25 minut.

zostaw komentarz

BROWNIE BEZGLUTENOWE – Santini