Dlaczego promujemy słodycze bez cukru?
Dlaczego wolimy słodzić ksylitolem?
Cukier
- Uzależnia jak narkotyk
- Zakwasza organizm
- Przyczynia się do zagrzybienia organizmu
- Podnosi poziom glukozy w organizmie powodując cukrzycę
- Jest odpowiedzialny za nadwage i otyłość
- Powoduje próchnicę zębów i zapalenie ozębnej
- Wypłukuje z organizmu sole mineralne i witaminy
Ksylitol
- Alkalizuje organizm
- Jest o 40% mniej kaloryczny niż cukier
- Jest bezpieczniejszy dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (cukrzyca, insulionooporność)
- Ma niski indeks glikemiczny dzięki czemu nie powoduje skoków wydzielania insuliny
- Zwiększa przyswajalność wapnia z organizmu
- Nie powoduje próchnicy, jest przyjazny zębom
- Walczy z drożdżakami i bakteriami, tym samym wspierając układ odpornościowy
Jak stosować ksylitol?
- Ksylitol stosujemy dokładnie tak samo jak zwykły cukier. Jest tylko odrobinę słodszy od cukru. W przepisach cukierniczych zastępujemy cukier ksylitolem
- Ksylitol świetnie się sprawdza w przetworach, konfitury przygotowane z ksylitolem będą zdecydowanie zdrowsze
- Należy pamiętać, aby nie przesadzić z ksylitolem! Rekomendowana porcja wynosi około 30 gramów na dzień. Stosowanie słodzika w nadmiernych ilościach może powodować biegunkę, gazy, wzdęcia i bóle brzucha