Skip to content Skip to footer
0 items - 0.00 zł 0
English EN Polish PL

Dlaczego promujemy słodycze bez cukru?
Dlaczego wolimy słodzić ksylitolem?

Cukier

  • Uzależnia jak narkotyk
  • Zakwasza organizm
  • Przyczynia się do zagrzybienia organizmu
  • Podnosi poziom glukozy w organizmie powodując cukrzycę
  • Jest odpowiedzialny za nadwage i otyłość
  • Powoduje próchnicę zębów i zapalenie ozębnej
  • Wypłukuje z organizmu sole mineralne i witaminy

Ksylitol

  • Alkalizuje organizm
  • Jest o 40% mniej kaloryczny niż cukier
  • Jest bezpieczniejszy dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (cukrzyca, insulionooporność)
  • Ma niski indeks glikemiczny dzięki czemu nie powoduje skoków wydzielania insuliny
  • Zwiększa przyswajalność wapnia z organizmu
  • Nie powoduje próchnicy, jest przyjazny zębom
  • Walczy z drożdżakami i bakteriami, tym samym wspierając układ odpornościowy

Jak stosować ksylitol?

  • Ksylitol stosujemy dokładnie tak samo jak zwykły cukier. Jest tylko odrobinę słodszy od cukru. W przepisach cukierniczych zastępujemy cukier ksylitolem
  • Ksylitol świetnie się sprawdza w przetworach, konfitury przygotowane z ksylitolem będą zdecydowanie zdrowsze
  • Należy pamiętać, aby nie przesadzić z ksylitolem! Rekomendowana porcja wynosi około 30 gramów na dzień. Stosowanie słodzika w nadmiernych ilościach może powodować biegunkę, gazy, wzdęcia i bóle brzucha
Bez cukru – Santini