Dlaczego promujemy słodycze bez cukru? Dlaczego wolimy słodzić ksylitolem?
Cukier
Uzależnia jak narkotyk
Zakwasza organizm
Przyczynia się do zagrzybienia organizmu
Podnosi poziom glukozy w organizmie powodując cukrzycę
Jest odpowiedzialny za nadwage i otyłość
Powoduje próchnicę zębów i zapalenie ozębnej
Wypłukuje z organizmu sole mineralne i witaminy
Ksylitol
Alkalizuje organizm
Jest o 40% mniej kaloryczny niż cukier
Jest bezpieczniejszy dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (cukrzyca, insulionooporność)
Ma niski indeks glikemiczny dzięki czemu nie powoduje skoków wydzielania insuliny
Zwiększa przyswajalność wapnia z organizmu
Nie powoduje próchnicy, jest przyjazny zębom
Walczy z drożdżakami i bakteriami, tym samym wspierając układ odpornościowy
Jak stosować ksylitol?
Ksylitol stosujemy dokładnie tak samo jak zwykły cukier. Jest tylko odrobinę słodszy od cukru. W przepisach cukierniczych zastępujemy cukier ksylitolem
Ksylitol świetnie się sprawdza w przetworach, konfitury przygotowane z ksylitolem będą zdecydowanie zdrowsze
Należy pamiętać, aby nie przesadzić z ksylitolem! Rekomendowana porcja wynosi około 30 gramów na dzień. Stosowanie słodzika w nadmiernych ilościach może powodować biegunkę, gazy, wzdęcia i bóle brzucha