Skip to content Skip to footer
14marzec

SKŁADNIKI

 3 PORCJE

  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka mleka kokosowego (z puszki)
  • 1 szklanka mrożonych lub świeżych malin
  • opcjonalnie: syrop klonowy i/lub świeży sok z pomarańczy

PRZYGOTOWANIE

  • Płatki owsiane wsypać do garnka i zalać większą ilością wody z kranu, wymieszać i wylać mętną wodę, powtórzyć jeszcze 2 – 3 razy aż woda będzie czysta bez resztek łusek ziarna.
  • Wlać świeżą wodę w ilości 1 i 1/2 szklanki i zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez ok. 8 minut, w międzyczasie kilka razy zamieszać.
  • Zdjąć pokrywę, dodać mleko kokosowe oraz cukier do smaku, wymieszać i zagotować. Gotować przez ok. 5 minut co chwilę mieszając.
  • Maliny włożyć do odzielnego garnka i mieszając podgrzewać aż się rozpadną. Wyłożyć na porcje owsianki, można dodatkowo polać syropem klonowym lub sokiem pomarańczowym.

zostaw komentarz

OWSIANKA KOKOSOWA Z MALINAMI – Santini