Skip to content Skip to footer
28sierpień

SKŁADNIKI

  • 100 g mąki owsianej bezglutenowej*
  • 75 g zmielonych orzechów włoskich + ok. 50 g całych połówek
  • 75 g zmielonych migdałów (lub orzechów włoskich)
  • 50 g mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki ksylitolu (lub 4 łyżki cukru trzcinowego)
  • 50 g oleju kokosowego (lub masła)
  • ok. 10 wiśni (w syropie / z kompotu / mrożonych) – niekoniecznie
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

ORAZ

  • 1,5 kg jabłek lub litrowy słoik prażonych jabłek
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

DEKORACJA

  • orzechy włoskie, laska cynamonu, mąka kokosowa

PRZYGOTOWANIE

  • Ciasto: Do miski wsypać mąkę owsianą, zmielone orzechy, grubo posiekane połówki orzechów, mielone migdały, mąkę ryżową i proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać ksylitol lub cukier oraz drobno posiekane zimne masło lub olej kokosowy. Rozcierać palcami wszystkie składniki aż powstanie drobna kruszonka. Zlepić wszystko w jedną część i schować do lodówki na czas przygotowania jabłek.
  • Jabłka: Świeże jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć ogryzki. Pokroić na kawałeczki i włożyć do dużego garnka, smażyć przez ok. 25 minut aż jabłka zmiękną i częściowo się rozpadną, w międzyczasie od czasu do czasu zamieszać. Doprawić cynamonem i w razie konieczności ksylitolem (lub cukrem/miodem).
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Połową ciasta wylepić spód formy o średnicy 24 cm, na wierzch wyłożyć jabłka i powciskać w nie wiśnie.
  • Do drugiej części ciasta dodać wiórki kokosowe. Ciasto rozdrobnić i rozsypać na jabłkach. Wstawić do piekarnika, piec przez 30-35 minut. Gdy wierzch będzie już ładnie zrumieniony położyć na wierzchu kawałek folii aluminiowej.
  • Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Udekorować orzechami włoskimi, można posypać mąką kokosową i podawać z wiśniami.

WSKAZÓWKI

* Zamiast bezglutenowej mąki owsianej można użyć mąki orkiszowej (ta już zawiera gluten, ale jest zdrowsza od pszennej). Można też samemu zmielić płatki owsiane na mąkę owsianą lub użyć płatków owsianych błyskawicznych (już bez mielenia).

leave a comment

SZARLOTKA ORZECHOWA FIT – Santini